SON DUYURULAR
EŞREF OSMANAĞAOĞLU'NUN MUNZAM VAKFA ÇEKTİĞİ İHTARNAME
30 Aralık 2021MUNZAM VAKFIN 25.11.2021 TARİHLİ GENEL KURUL İÇİN İLAN ETTİĞİ BİLANÇO
08 Kasım 2021MUNZAM VAKFIN 25.11.2021 TARİHLİ GENEL KURUL İLANI
08 Kasım 2021YARGITAYDAN EMEKLİLERE ÜZÜCÜ KARAR; Eksik zam yapıldığı iddiasıyla açılan dava usulden bozuldu!
06 Ekim 2021EMEKLİNİN, 2002 ve 2006 YILLARINA YÖNELİK ALACAKLARI İÇİN TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİNİN AÇTIĞI EMSAL DAVA, YARGITAYDA GÖRÜŞÜLÜYOR
06 Ekim 2021
TÜRK TÄ°CARET BANKASI EMEKLÄ°LERÄ° YARDIMLAÅžMA DERNEĞİ
BÜTÇE VE MUHASEBE YÖNETMELİĞİ
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
Genel Hükümler
AMAÇ:
Madde 1- Bu yönetmeliÄŸin amacını, DerneÄŸin Ana Tüzük hükümleri uyarınca DerneÄŸin bütçesi ile gelir, gider ve mahsup hesaplarına iliÅŸkin tüm muhasebe iÅŸlemlerinin yapılması, yürütülmesi ve düzenlenmesi oluÅŸturur.
UYGULAMA Ä°LKELERÄ°:
Madde 2- Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında Vergi Usul Kanunu hükümleri, genel muhasebe kuralları ile Dernek Ana Tüzük hükümleri ve Yönetim Kurulu kararları öncelikle göz önünde tutulur.
YETKÄ°LER VE GÖREVLERÄ°:
Madde 3- Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ve yorumlanmasında, muhasebe elemanlarının yönetim ve denetlenmesinde, Dernek Yönetim Kurulu adına BaÅŸkan ile Sayman Üye yetkili ve görevlidir.
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM
Bütçe
TANIM:
Madde 4- Bütçe, DerneÄŸin 1 Ocak tarihinde baÅŸlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek çalışma dönemi içindeki gelirleri ile giderlerinin saptanmasına ve uygulanmasına iliÅŸkin hükümleri içeren mali planıdır.
HAZIRLANMASI:
Madde 5- Bütçe tasarısı, Mayıs ayında Yönetim Kurulu tarafından hazırlanır ve Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel Kurulun kabulünden sonra kesinleÅŸerek izleyen çalışma döneminin yürürlüÄŸe girer.
BÜTÇE Ä°LKELERÄ°:
Madde 6- Bütçenin hazırlanmasında aÅŸağıda gösterilen ilkeler uygulanır.
6.1) Geçen çalışma dönemi gelir ve gider tahminleri ile kesinleÅŸen bilanço sonuçları; enflasyon ve fiyat artışları; çalışma dönemi hizmet konuları; gelir kaynakları ve tasarruf ilkeleri göz önünde tutulur.
6.2) Bütçe giderleri, gelirler toplamını aÅŸamaz, gerçekçi ve denk bütçe ilkesi göz önünde tutulur.
BÜTÇENÄ°N ÖÄžELERÄ°:
Madde 7- Bütçenin öÄŸeleri aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.
7.1) Yıllık Bütçe YönetmeliÄŸi: DerneÄŸin tahmin edilen yıllık gelirleri ile gider ödenekleri, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya iliÅŸkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde yapılacak aktarma yetkileri ve yetkilileri,çalışma dönemine iliÅŸkin özel mali hükümler gibi konular yıllık bütçe yönetmeliÄŸinde gösterilir.
7.2) Gelirler Çizelgesi: DerneÄŸin çalışma dönemine iliÅŸkin gelirlerinin bütçe planında gösterildiÄŸi gibi hazırlanıp onaya sunulan çizelgedir.
7.3) Giderler Çizelgesi: DerneÄŸin çalışma dönemine iliÅŸkin gider ödeneklerinin bütçe planında gösterildiÄŸi gibi hazırlanıp onaya sunulan çizelgedir.
7.4) Kadro Çizelgesi: DerneÄŸin tüm personelinin çalışma dönemine iliÅŸkin aylık ve yıllık kadro ücretleri ile toplamlarının isimsiz olarak gösterildiÄŸi ve sonuçlarının giderler çizelgesine aktarıldığı çizelgedir.
ÖRNEKLER:
Madde 8- Bütçenin öÄŸeleri; Yıllık bütçe yönetmeliÄŸi, gelirler çizelgesi, giderler çizelgesi ve kadro çizelgesi olup örnekler yönetmelik ekinde gösterilmiÅŸtir.
AKTARMALAR:
Madde 9- Bütçenin bölümleri içinde maddeler arasında aktarma yapmaya Sayman Üyenin önerisi üzerine BaÅŸkan; bölümler arasında aktarma yapmaya BaÅŸkanın önerisi üzerine Yönetim Kurulu yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Muhasebe
YÖNTEM:
Madde 10- Dernek muhasebesi tahsil, ödeme ve mahsup fiÅŸlerine dayalı çift iÅŸleme (muzaaf) yöntemine göre tutulur.
DEFTERLER:
Madde 11- Dernek muhasebesi ile iliÅŸkili defterler aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.
11.1) Yevmiye defteri
11.2) Büyük defter
11.3) Bütçe, bilanço ve envanter defteri
11.4) Sabit kıymetler ve demirbaş defteri
Yukarıda fıkralarda yazılı defterlerin noterden onaylı olması zorunlu olup (11.1- 11.2 ve 11.3) no‘ lu fıkralarda yazılı defterler yerine bilgisayar sistemi kullanılabilir.
KAYIT DÜZENÄ°:
Madde 12- Dernek muhasebesinin kayıt düzeni ile ilgili hükümler aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.
12.1) Dernek hesaplarının deftere iÅŸlenme yöntemi ile süresi Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılır.
12.2) Her muhasebe iÅŸleminde düzenlenecek fiÅŸlere, o iÅŸlemi gerektiren belgelerin (makbuz, fatura, harcama tutanağı, gider pusulası, bordro, dekont gibi) yetkili görevlilerin imzasını içermek koÅŸulu ile eklenmesi ve fiÅŸlerin de iki yetkili Yönetim Kurulu üyesi tarafından imzalanması zorunludur.
12.3) FiÅŸler, tarih sırasına göre yevmiye defteri sıra numarasını alırlar ve diÄŸer defterlere de aynı numara ile iÅŸlenirler.
12.4) 31 ARALIK itibariyle kapanış ve bilanço hesaplarının yapılması, bilanço ve gelir gider çizelgelerinin düzenlenmesinin en geç 31 OCAK tarihinde tamamlanması zorunludur.
HESAP PLANI:
Madde 13 – Zorunlu olmamakla birlikte 26 Aralık 1992 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan Maliye ve Gümrük Bakanlığının 1 Sıra Sayılı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸi hükümleri, (60) ve (70) no ’lu hesap grupları deÄŸiÅŸikliÄŸi dışında, aynen alınarak hazırlanmış bulunan hesap planı örneÄŸi yönetmelik ekinde gösterilmiÅŸtir. Hesap Planında yeterli olabilecek hesap gruplarına yer verilmiÅŸ olup gereksinme duyulduÄŸunda Genel TebliÄŸde belirtilen diÄŸer hesap grupları ve ayrıntıları aynen eklenebilir.
HESAP ÖZETLERÄ°:
Madde 14 – Dernek muhasebesine iliÅŸkin hesap planında yer alan ve iÅŸlem gören her hesabın ay sonunda ulaÅŸtığı toplam iÅŸlem tutarı ile kalan tutarları belirten hesap özeti (mizan), izleyen ayın ilk haftasında çıkarılır ve Sayman Üye tarafından incelenir.
Her üç aylık hesap özeti çizelgeleri ise Dernek Yönetim Kurulu ve Denetçiler tarafından incelenir.
BÄ°LANÇOLAR:
Madde 15 – 31 ARALIK tarihi itibariyle çıkarılan kesin hesap özeti çizelgesi, hesapların envanterlerinin kontrol edilmesinden sonra kalan hesap tutarları göz önünde tutularak bilanço ya dönüÅŸtürülür ve Yönetim Kurulunun incelemesine sunulur.
GELÄ°R – GÄ°DER ÇÄ°ZELGESÄ°:
Madde 16 – 31 ARALIK tarihi itibariyle çıkarılan kesin hesap özeti çizelgesinde, hesapların envanterlerinin kontrol edilmesinden sonra, toplam gelir ve giderleri ile gelir artanı ya da gider artanını içeren gelir-gider çizelgesi düzenlenir ve Yönetim Kurulunun incelemesine sunulur.
MALÄ° RAPOR:
Madde 17 - Dernek Yönetim Kurulunun çalışma raporunun sonuna eklenmek üzere, bilanço ve gelir-gider çizelgesi hesaplarının açıklamasını içeren Mali Rapor Muhasebe Sorumlusu ve Sayman Üye tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun incelemesine sunulur.
BÜTÇE-KESÄ°N HESAP ÇÄ°ZELGESÄ°:
Madde 18 - Çalışma dönemine iliÅŸkin bütçe gelir ve gider tahminleri ile yılsonunda tahakkuk eden kesin gelir ve gider tahakkuklarının karşılaÅŸtırılmasına iliÅŸkin çizelge Muhasebe Sorumlusu ve Sayman Üye tarafından hazırlanarak Yönetim Kurulunun incelemesine sunulur.
EKLER:
Madde 19 – Ä°liÅŸkili maddelerde gösterilen ekler bu yönetmeliÄŸin ayrılmaz parçası olup uygulamada yönetmelik hükümleri niteliÄŸindedir.
YÜRÜRLÜK:
Madde 20 - Bu yönetmelik, Yönetim Kurulunun kabul tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girer.
YÜRÜTME:
Madde 21 – Bu yönetmelik hükümlerini uygulamaya BaÅŸkan ve Sayman Üye yetkilidir.
Ekleri:
1) Çalışma Dönemi Bütçe YönetmeliÄŸi
2) Gelirler Çizelgesi
3) Giderler Çizelgesi
4) Kadro Çizelgesi
5) Hesap Planı
Yönetim Kurulu’nun 28.02.2005 tarih 282 sayılı kararı ile yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.